המחמאה הנפוצה שעלולה להזיק לילדיכםכולנו יודעים כמה חשוב להחמיא לילדינו על הישגיהם כדי ללמד אותם לחתור להצלחה ולעזור לפיתוח הביטחון העצמי שלהם, ואחת מהמחמאות השגורות ביותר בפיהם של הורים רבים שילדם מוציא ציון גבוה במבחן תהיה "אתה כל כך חכם!". הבעיה היא, שייתכן שמדובר במילים חיוביות בעלות השפעה פוטנציאלית שלילית במיוחד... בעבר האמנו שמדובר בחיזוק מועיל, כיום מבינים שאלו מילים שיכולות להשפיע על הילד לרעה.
מדוע מחמאה המתייחסת לחוכמה של הילדים היא מזיקה?
הרעיון שעומד מאחורי ההבנה החדשה בקשר למחמאה "אתה חכם כל כך!" או כל גרסה דומה, הוא שכאשר אנחנו משבחים את הילדים בצורה שכזו, הם מניחים שקבענו עובדה לגביהם, שבדומה למאפיין כמו צבע העיניים שלהם, לא ניתנת לערעור. 

כאשר הם יקבלו ציון נמוך יותר במבחן אחר בעתיד, הם עלולים לחשוב "אוי לא, יכול להיות שאני לא חכם? מה אנשים יגידו עלי?" המחשבות האלה עשויות לגרום להם לפקפק בעצמם, ובמקביל גם לעשות כל שביכולתם במטרה לא להעמיד את עצמם למבחן במצבים כאלה בהמשך.כדי לעשות זאת, הם עלולים להפסיק לשאול שאלות כדי שהמורה לא תחשוב שלא הבינו את החומר או להימנע מתהליך של ניסוי וטעייה בשיעורים או אפילו בחוגים, אף על פי שמדובר בשלב הכרחי בהתפתחות שלהם. ואכן, נמצא כי ילדים שמתויגים כ"חכמים" או "מחוננים", בוחרים לאתגר את עצמם הרבה פחות מאשר ילדים "רגילים". לפיכך, העובדה שהם עושים פחות טעויות מהילדים האחרים, נובעת במקרים רבים מכך שהם בוחרים להישאר באזור הנוחות שלהם ולבצע רק את הדברים שהם כבר יודעים ובטוחים בהם.
כיצד אפשר לעודד ולהחמיא לילדים בדרכים אחרות?
במקום להשתמש באמירה כללית כמו "איזה ילד חכם אתה", התאימו את התגובה שלכם למצב הספציפי שלפניכם. 

נסו לומר "עשית עבודה נהדרת!" או "התכוננת יפה מאוד למבחן, וזה השתלם!" 

אני מציעה גם להימנע מלומר משפטים כמו "ידעתי שתצליח, כי יש לך ראש למספרים", מכיוון שאין לדעת לאיזה כיוון ירצו הילדים להתפתח בהמשך. 

ייתכן שכרגע הם מתעניינים בחשבון, אולם בהמשך ירצו לצמוח גם לאפיקים אחרים ולא כדאי לחסום את ההזדמנות הזו.
.